Yokogawa heeft een investerings- en partnerschapsovereenkomst getekend met Bloom Biorenewables SA (Bloom), een Zwitsers startend bedrijf dat zich richt op het gebruik van biomassa, met als doel het ontwikkelen van kansen op het gebied van de bio-economie. De twee bedrijven zullen samenwerken aan de commercialisering van een baanbrekende technologie van Bloom die de extractie van lignine* uit plantaardig materiaal maximaliseert ter vervanging van de petrochemie in een reeks chemische producten.
Yokogawa en Bloom ondernemen beide initiatieven ter bevordering van de bio-economie, waarbij gebruik wordt gemaakt van biomassa en biotechnologie om mondiale problemen op te lossen, zoals de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering, en om duurzame groei op lange termijn mogelijk te maken. De overeenkomst brengt de technologie voor de ligninewinning van Bloom samen met de geavanceerde technologieën, kennis en ervaring van Yokogawa op het gebied van de automatisering van industriële productieprocessen, en met het wereldwijde verkoopnetwerk van het bedrijf.
Bloom werd in januari 2019 opgericht als een spin-off van EPFL, het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Lausanne. Met de missie om van biomassa een echt alternatief voor aardolie te maken, richt de startup zich in eerste instantie op de commercialisering van hun nieuwe, veel efficiëntere methode om lignine, vooral monolignol, te winnen uit biomassamateriaal zoals hout. Het onmiddellijke doel is om de technologie te demonstreren in een test-installatie.
* Lignine komt in grote hoeveelheden voor in bomen en andere biomassa als een van de belangrijkste structurele componenten die zich samen met cellulose en hemicellulosen bindt tot plantaardige celwandstructuren. Het is samengesteld uit monolignol, wat een soort fenol is. Fenolen worden momenteel voornamelijk gesynthetiseerd uit aardolie en gebruikt als een belangrijke grondstof voor vele chemicaliën, farmaceutische en functionele chemicaliën zoals inkten en geuren. Voor petrochemische vervanging is de ontbinding van lignine in monolignol een noodzakelijke stap. Door de diverse en gecompliceerde moleculaire structuur van lignine is dit echter moeilijk te bereiken op commerciële schaal.