In een tijd waarin vakbonden als FNV en CNV pleiten voor een vierdaagse werkweek, met als doel de productiviteit te verhogen en de krapte op de arbeidsmarkt te verlichten, lijkt de discussie over arbeidstijden relevanter dan ooit.
Hoewel het idee van een kortere werkweek veel aantrekkingskracht heeft, zijn deskundigen sceptisch over de haalbaarheid en effectiviteit ervan. Klaas Koster van het Nederlands Genootschap van Vitalogen (NGvV) stelt zelfs dat werkgevers beter kunnen inzetten op een zesdaagse werkweek om werkplezier te vergroten en medewerkers aan zich te binden.
Vakbond FNV gebruikt de cao-onderhandelingen bij ziekenhuizen en ING om de vierdaagse werkweek stevig op de agenda te zetten. Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha kan een kortere werkweek medewerkers meer lucht geven en hun werkdruk verlagen. Meer werken zou volgens haar enkel leiden tot meer arbeidsuitval en een hoger verzuim. Toch blijkt de praktijk weerbarstig; organisaties zoals Achmea en AFAS experimenteren met kortere werkweken, maar brede toepassing blijft uit. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen waarschuwt dan ook dat Nederland met een vierdaagse werkweek ‘speelt met vuur’, vooral in sectoren zoals zorg en onderwijs, waar de nood al hoog is.
‘De vierdaagse werkweek klinkt veelbelovend, maar biedt geen oplossing voor de hardnekkige problemen op de arbeidsmarkt,’ aldus Klaas Koster. Hij wijst erop dat met het aantal openstaande vacatures, minder werken ons niet uit de crisis zal helpen. ‘De druk op werkgevers en medewerkers zal alleen maar toenemen, terwijl de belofte van verhoogde productiviteit nog allerminst bewezen is.’
Koster heeft een radicaal andere visie: een zesdaagse werkweek waarin werkenden taken oppakken die bij hun talenten en levensdoelen passen. ‘Werkgevers moeten de zesdaagse werkweek overwegen om medewerkers te binden,’ stelt hij. Koster ziet deze langere werkweek niet als een last, maar als een manier om werkplezier en zingeving te verhogen. Door meer ruimte te bieden voor verbindingsmomenten, zoals het sociale contact bij de koffieautomaat, ontstaat een werkomgeving waarin mensen met meer plezier werken en minder stress ervaren.
De zesdaagse werkweek creëert ook de mogelijkheid om flexibel om te gaan met arbeidstijden, iets wat volgens Koster een duurzame en gelukkige werkcultuur kan bevorderen. In plaats van kortere werkweken, zouden werkgevers volgens hem moeten focussen op werk dat écht bij medewerkers past. ‘Als je doet wat je leuk vindt en wat bij je levensdoel(en) en talenten past, hoef je nooit hard te werken.’
Met zijn pleidooi voor een zesdaagse werkweek legt Koster een andere weg voor. Door werk zinvol en persoonlijk relevant te maken, ontstaat een werkcultuur die niet alleen de arbeidsmarktkrapte aanpakt, maar ook duurzame inzetbaarheid en geluk bevordert, aldus Koster.
Wat denkt u, wat is het ideale aantal dagen voor een werkweek?
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…
View Comments
Lol als je zo'n totaal verzonnen onzin baan hebt als Klaas Koster dan snap ik dat je best 6 dagen in de week wil werken. Waarom niet meteen 7 dagen 12 uur per dag?
Oplichter zijn is niet heel zwaar werk en hoe meer kansen hoe meer je er aan verdient.
Vraag het eens aan iemand die echt werk doet.
wat een onzin wie wil er nu 6 dagen in de week werken ????