‘Zonder China krimpt de wereldwijde maakindustrie’

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Ondanks de uitdagingen op de korte termijn zijn de langetermijnvooruitzichten voor de wereldwijde maakindustrie positief, aldus marktonderzoeksbureau Interact Analysis. Hun laatste kwartaalrapport, Manufacturing Industry Output (MIO) Tracker, voorspelt een marginale groei van 0,6 procent voor 2024, met een sterkere groei verwacht in 2025 en daarna. Maar tel je China voor 2024 niet mee dan daalt de wereldwijde productie dit jaar naar verwachting met 0,9 procent.

Europa als geheel bereidt zich voor op een moeilijk jaar in 2024, waarbij de productiesector naar verwachting te maken zal krijgen met een aanzienlijke terugval in meerdere belangrijke economieën. In de Verenigde Staten wordt een vertraging verwacht, maar niet zo’n ernstige neergang als in de Europese productiesector. Dit is deels te danken aan de hoge investeringen in infrastructuur. Politieke veranderingen, zoals de komende presidentsverkiezingen, kunnen de groeivooruitzichten van het land echter beïnvloeden.

Kwetsbaar

Europa worstelt met de naweeën van energiecrises, verstoringen in de toeleverketen en de aanhoudende economische gevolgen van geopolitieke spanningen, met name de oorlog in Oekraïne. Als gevolg hiervan zal de Europese productie op nationaal niveau naar verwachting stagneren of dalen. De verwachte neergang benadrukt de kwetsbaarheid van de regio voor externe schokken en onderstreept de dringende behoefte aan strategische investeringen in energieonafhankelijkheid en industriële modernisering om de veerkracht op langere termijn te waarborgen, aldus Interact in huun laatste MIO.

Centrale rol Azië-Pacific

De regio Azië-Pacific, met name Zuid-Korea, Singapore en Taiwan, is klaar om een centrale rol te spelen in het wereldwijde herstel van de maakindustrie. Na een uitdagend 2023 dat gekenmerkt werd door verstoringen van de toeleverketen en een verminderde vraag, zullen deze drie landen naar verwachting een aanzienlijke opleving doormaken nu de halfgeleiderindustrie weer aantrekt. Ondertussen blijft China, zoals verwacht, op een groeipad, hoewel de economische expansie vertraagt. De groeiprognose voor de Chinese productie is echter licht naar beneden bijgesteld tot 2,3 procent voor 2024.

Moeilijk 2024 voor machinebouw

Voor de machine-industrie wordt voor 2024 een moeilijker jaar voorspeld. In Europa, met name in Duitsland en Italië – twee van de grootste machineproducenten in de regio – zal de sector naar verwachting stagneren of zelfs krimpen. De neergang wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de toegenomen concurrentie van goedkopere producenten in Oost-Europa en Azië, hoge rentetarieven en inflatie die investeringen verstikken en de aanhoudende energiecrisis in Duitsland (een gevolg van de afhankelijkheid van Russisch gas en de aanhoudende oorlog in Oekraïne), die heeft geleid tot hogere productiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *