Zowel productie als export krompen in mei

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

In mei 2023 kromp de kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie voor de elfde maand op rij, en lag deze 3,0 procent lager dan een jaar eerder, meldt het CBS. Daarnaast daalde het werkdaggecorrigeerde volume van de goederenexport met 4,3 procent.

Tags:

Twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in mei minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grootste branches noteerde de reparatie en installatie van machines de grootste productiedaling. De elektrische en elektronische apparatenindustrie had de grootste stijging.

Productie daalt in mei

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei daalde de productie met 0,4 procent.

De voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2020 bereikte de productie van de industrie een dieptepunt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Export

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in mei 4,3 procent kleiner dan in mei 2023. Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in mei 1,7 procent kleiner dan in mei 2023.

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

In de CBS Exportradar van juli waren de omstandigheden voor de export ongunstiger dan in de radar van mei. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter was en het oordeel van Nederlandse producenten over de buitenlandse orders verslechterde.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *