Onder de gemeenschappelijke vlag van United Grinding Group opereren acht slijpmachinefabrikanten, elk actief in hun eigen marktsegment met hun eigen technologie. De bedrijven, waarvan Studer in de Benelux wellicht het bekendste merk is, investeren elk jaar zo’n slordige twintig miljoen euro in R&D. ‘Onafhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt’, benadrukt Stephan Nell, CEO van de Zwitserse groep. ‘Ook als de markt eens slechter is.’
Een steeds groter aandeel van het R&D-budget belandt in de software-ontwikkeling. Noodzakelijk, meent professor Konrad Wegener van ETH Zürich. De twee tot drie procent toeneming van de productiviteit van werktuigmachines moet volgens hem voor een alsmaar groter deel komen van andere aspecten dan mechanische. Processen die zichzelf optimaliseren, autonome machines, de transformatie naar op biologische structuren gebaseerde machines en producten: dat is de trend die Konrad Wegener schetst. Niet alleen de productiviteit moet hoger, ook de nauwkeurigheid. De nauwkeurigheidseisen aan de werkstukken komen nog hoger te liggen. Dat vergt een optimalisatie van het totale slijpproces én de inzet van nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie.
Konrad Wegener was lang niet de enige die op het Grinding Symposium over de digitalisering en Industrie 4.0 sprak. Thomas Bergs, directeur van het Werkzeugmaschinen Labor (WZL) in Aken, denkt dat digitalisering ervoor moet gaan zorgen dat slijpers sneller tot het juiste eindresultaat komen. Modelgebaseerde en datagestuurde productieprocessen zijn de oplossing. ‘Productieprocessen moeten zelflerend worden, dat willen we bereiken met assistentiesystemen.’ Hiermee bedoelt Thomas Bergs iets anders dan automatisering. ‘Assistentiesystemen zijn analytische tools die de medewerker ondersteunen in het nemen van beslissingen.’ United Grinding had dit jaar ervoor gekozen om de digitalisering niet alleen te belichten vanuit de technologiekant.
David Bosshart, van huis uit filosoof en tegenwoordig CEO van het Gottlieb Duttweiler Instituut voor Economische en Sociale Studies, trapte het Grinding Symposium af met een meer filosofische visie op de digitalisering. Met opmerkingen zoals ‘we leven tussen twee tijdperken in, maar weten niet wanneer weer een normale tijd aanbreekt’ en ‘als men ons onze smartphone afneemt, worden we bijna weer een dier’ illustreerde hij hoe de digitalisering een stempel op ons leven drukt. Waar het echter om gaat, is de juiste combinatie van mens en machine. En ja, technologie ontwikkelt zich sneller. En volgens Bosshart zullen niet zozeer beroepen verdwijnen, maar processtappen. Voor de acceptatie van nieuwe technologie is het belangrijk angst bij medewerkers weg te nemen. ‘Leiderschap wordt daarom belangrijker’, aldus David Bosshart.
Hoewel United Grinding CEO Stephan Nell zeker de noodzaak en de voordelen van digitalisering ziet, maakt hij wel een kanttekening. Digitalisering mag geen doel op zichzelf worden. Vraag je altijd af wat de meerwaarde voor de klant is. ‘Je moet altijd vragen: is de klant bereid ervoor te betalen? Of help je de klant van onze klanten?’ Pas als deze vragen met ja worden beantwoord, moet je iets nieuws ontwikkelen. Deze vragen zijn al lang positief beantwoord voor de noviteiten die de groep op het Grinding Symposium presenteerde. Studer toonde in Thun voor het eerst de S31 in Europa, een universele rondslijpmachine met nu maximaal 1.600 mm tussen de centers.
Om te illustreren dat een CNC-machine meer is dan een mechanische samenstelling, haalt Stephan Nell aan dat in de Studer S31 liefst 6 kilometer kabel en slangen verwerkt zijn. ‘Ik dacht vroeger dat een auto complexer is dan een slijpmachine, maar dat is niet zo.’ De nieuwe S31 beschikt over een verlengde slag in de X-as, die nu 370 mm bedraagt. Op de revolverslijpkop (leverbaar in twee verschillende B-as varianten) kan een groot aantal slijpgereedschappen worden geplaatst. De direct aangedreven B-as heeft een as-resolutie van 10 nm, wat het tussentijds dressen van de slijpschijf overbodig maakt.
De wereldprimeur op het Grinding Symposium was het nieuwe Mägerle MFP 30 slijpcentrum. Een vijfassig slijpcentrum, waarin in dezelfde opspanning ook een aantal freesbewerkingen aan het werkstuk gedaan kunnen worden. Het maximale spindeltoerental van de freesspindel bedraagt 12.000 omwentelingen per minuut. De ontwikkelaars van deze nieuwe machine zien vooral toepassingen in de vliegtuig- en energiesector. Het bewerken van turbinecomponenten bijvoorbeeld, waaraan vaak nog een paar hoeken of kanten gefreesd moeten worden. Om zowel bij het slijpen als frezen het koelmiddel goed toe te voeren, beschikt de machine over een twee-assig NC-gestuurde koelsmeerunit. De toevoer wordt in het programma meegeprogrammeerd. Tijdens het Grinding Symposium demonstreerde Mägerle het bewerken van een turbineschoep, waaraan zes bewerkingen in een opspanning werden gedaan: vier slijpbewerkingen met conventionele slijpschijven, een bewerking met een CBN-schijf en het frezen van de kamers aan de zijkant.
Voor het eerst had het Grinding Symposium dit jaar een Future Lab. Hier toonde United Grinding enkele voorbeelden van technologie die nu ontwikkeld wordt. Want terwijl het portfolio van de acht merken zo’n 150 verschillende machines bevat, zijn er 28 nieuwe machines in ontwikkeling. Hier zag je voorbeelden van het bewerken van hardmetaal met gepulste laser, zodat er amper nog warmte in het materiaal komt. 3D-printen was er eveneens te zien, onder andere voor de speciale nozzles om slijpbrand te voorkomen. Maar ook in het Future Lab ging het om de digitalisering, zoals een demonstratie hoe onderhoud straks voorspeld wordt door slimme software en sensoren. Ook kleine oneffenheden in het proces worden zo gedetecteerd. United Grinding is een van de machinebouwers die de UMATI interface van de VDW op de EMO in Hannover gaat demonstreren.
‘De ultieme stap zal zijn dat we het signaal doorgeven aan de machinebesturing die daarvoor corrigeert’, legt Stephan Nell uit. Zover is het nog niet. De autonome machine waar Konrad Wegener over sprak, bestaat nog niet. En zelfs als deze ontwikkelingen bij het volgende Grinding Symposium 2054 realiteit zouden zijn, blijven er mensen nodig aan de slijpbanken, is de overtuiging van Stephan Nell. De veranderingen in de machinebouw hebben nog nooit ertoe geleid dat mensen overbodig werden. De veranderingen hebben telkens voor nieuwe uitdagingen gezorgd. Er blijft dus werk aan de winkel voor de mens. United Grinding omvat de volgende merken: Mägerle, Blohm, Jung, Studer, Schaudt, Mikrosa, Walter en EWAG.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…